Bel ons vandaag nog op Tel: 06-15316628

Afwerkvloeren: de basis voor een egale afwerking

De Jong cementvloerspecialist legt afwerkvloeren van zandcement voor badkamervloeren, serres, renovatie- en nieuwbouwprojecten.

Afwerkvloeren

Afwerkvloeren zijn de vloeren waarop de afwerklaag gelegd wordt, zoals tapijt, tegels of hout. Afwerkvloeren komen op de draagvloer te liggen en dienen onder andere om de vloer tot de juiste hoogte op te hogen. In de afwerkvloer kunnen eventuele leidingen – of de vloerverwarming – weggewerkt worden. Bovendien dienen afwerkvloeren om een goede – egale – ondergrond te verkrijgen voor de afwerkingslaag. In badkamers en andere ruimtes waar water snel afgevoerd moet kunnen worden, dient de afwerkvloer ook om een lichte helling in een bepaalde richting – afschot – te creëren. In sommige gevallen dient de afwerkvloer tevens als afwerkingslaag.

Zandcementen afwerkvloeren

Afwerkvloeren bestaan uit zand en een bindmiddel. Er bestaan verschillende bindmiddelen, zoals kunsthars, bitumen, anhydriet en cement. Cement wordt het meest gebruikt als bindmiddel voor afwerkvloeren omdat cement hydraulische eigenschappen heeft. Dit wil zeggen dat cement reageert met water waardoor het verhardt. Dit is een onomkeerbare reactie: de ontstane materie kan niet meer in water oplossen. Afwerkvloeren van zandcement zijn dus niet vochtgevoelig en daarom zijn ze uitstekend geschikt voor vochtige ruimtes.

Gegoten en gespaande afwerkvloeren
Als er maar weinig hoogteverschil overbrugd hoeft te worden en de vloer geen afschot hoeft te vertonen, kan een afwerkvloer gegoten worden. Bij een dikke laag wordt de droogtijd erg lang. Dat is niet handig als er nog allerlei werkzaamheden verricht moeten worden maar bovendien neemt het risico op onregelmatige droging toe waardoor de kans op oneffenheden te groot wordt.
De meeste afwerkvloeren worden gespaand. De dikke specie wordt op de draagvloer gepompt en vervolgens met een spaan – handmatig of machinaal – egaal gestreken. Omdat dit stevige mengsel niet uitvloeit, kunnen er in gespaande afwerkvloeren ook uitsparingen en hoogteverschillen worden gerealiseerd.

Zwevend of hechtend gelegd
Een hechtende afwerkvloer is een cementvloer die direct op de draagvloer wordt aangebracht. Als de draagvloer een sterk zuigende werking heeft, wordt de draagvloer eerst met een primer behandeld.
Afwerkvloeren kunnen ook zwevend gelegd worden: deze afwerkvloeren komen te liggen op een laag samendrukbaar isolatiemateriaal. De isolatie is de belangrijkste reden om een afwerkvloer zwevend te leggen. Als de vloer zwevend wordt gelegd vanwege de akoestische isolatie (geluidsisolatie) mag de afwerkvloer in geen geval contact maken met de draagvloer en de wanden. Dit vergt speciale aandacht bij het aanbrengen van de isolatie. Bij vloeren met vloerverwarming wordt meestal ook eerst isolatiemateriaal gelegd op de draagvloer en daarop komt de vloerverwarming te liggen. Vervolgens wordt daarop de zandcementen afwerkvloer gelegd.

Droogtijd van afwerkvloeren
Onder normale omstandigheden wordt bij zandcementen afwerkvloeren uitgegaan van een droogtijd van een week per cm dikte. Afwerkvloeren van 6 cm dik moeten dus 6 weken drogen voor ze belast mogen worden. Er zijn echter speciale droogtijdversnellers op de markt die de droogtijd aanzienlijk kunnen verkorten. Deze worden aan de specie toegevoegd. In principe kan de droogtijd op deze manier tot minimaal 14 dagen worden ingekort. Vraagt u naar de mogelijkheden bij uw cementvloerspecialist De Jong!

Afwerkvloeren specialist de Jong is o.a. werkzaam in Driebruggen, Gouda, Woerden, Bodegraven, Waddinxveen, Utrecht, Oudewater, etc.