Bel ons vandaag nog op Tel: 06-15316628

Een vloer smeren zonder smeerboel

Een vloer smeren is een specialistisch karwei voor de ervaren vakman. Cementvloerspecialist De Jong werkt netjes, goed en op tijd.

Een vloer smeren

Een vloer smeren van zandcement – ook wel afwerkvloeren of (af)dekvloeren genoemd – wordt om verschillende redenen gedaan. In de eerste plaats gebeurt het om een draagvloer op de juiste hoogte te brengen. De draagvloer zelf is meestal te grof en niet egaal genoeg om als ondergrond voor de uiteindelijke vloerbedekking geschikt te zijn. Een cementvloer is dat wel. Ook kunnen tijdens het vloer smeren leidingen en bijvoorbeeld de vloerverwarming in de cementvloer worden verwerkt.
Als de cementvloer tevens gelegd wordt als vloerafwerking, vergt een vloer smeren speciale vaardigheden en vakkennis.

Waarom een vloer smeren van zandcement. Een afdekvloer bestaat uit een mengsel van zand en een bindmiddel. Het soort bindmiddel bepaalt het type dekvloer. Zo kan men bijvoorbeeld anhydriet, bitumen, kunsthars of cement gebruiken. Cement wordt het meest gebruikt als bindmiddel. Dit omdat cement hydraulische eigenschappen heeft: het reageert met water en vormt harde bestanddelen die niet meer kunnen worden opgelost in water. Daarom kan men in alle soorten ruimtes – droog en vochtig – een zandcement vloer smeren. Ook buiten – voor een terras of een balkon bijvoorbeeld – kan men een zandcement vloer smeren.

Een vloer smeren of gieten

Een vloer smeren wordt ook wel spanen genoemd. Het is de meest gebruikte methode om een vloer te leggen. Een dik cementmengsel wordt op de draagvloer gepompt en daarna gaat de vloerenlegger met een lat – een spaan – de vloer smeren tot een egaal oppervlak is verkregen.
Omdat de dikke specie niet uitvloeit, kan men een vloer smeren met afschot: een licht aflopende vloer om het water af te voeren. Dit wordt bijvoorbeeld in badkamers gedaan. Ook is het mogelijk om een vloer te smeren met uitsparingen voor bijvoorbeeld een vloerluik of mat. Bij een vloer smeren kan ook rekening gehouden worden met de vloerbedekking. Als er vloerbedekkingen van verschillende diktes gebruikt worden, kan de vloerenlegger de vloer smeren met hoogteverschil.

Een zwevende of hechtende vloer smeren
De vloerenlegger kan een hechtende of een zwevende vloer smeren. Bij een hechtende vloer gaat de vloerenlegger rechtstreeks op de draagvloer de vloer smeren.
Als er isolatie in de vloer komt, gaat men op een laag indrukbaar isolatiemateriaal de vloer smeren . Bij een vloer die geluid moet isoleren, is het heel erg belangrijk dat de cementvloer op geen enkele plek contact maakt met de draagvloer en de wanden. Voordat men de vloer gaat smeren, zal de isolatielaag zeer zorgvuldig moeten worden gelegd.

Droogtijd na het vloer smeren
Bij een vloer smeren onder normale omstandigheden, gaat men uit van een droogtijd van zeven dagen per cm dikte van de cementvloer: een cementvloer van 3 cm dik heeft dus een droogtijd van 3 weken voor de vloer belast mag worden. Er bestaan speciale droogtijdversnellers die aan de specie kunnen worden toegevoegd die de droogtijd flink kunnen bekorten. Laat u voorlichten door uw cementvloerspecialist E de Jong.

Vloer smeren specialist de Jong is o.a. werkzaam in Driebruggen, Gouda, Woerden, Bodegraven, Waddinxveen, Utrecht, Oudewater, etc.