Bel ons vandaag nog op Tel: 06-15316628

Uw aanbouw staat of valt met de aanbouwvloer

Cementvloerspecialist De Jong helpt uw aanbouw te realiseren door het leggen van een perfecte aanbouwvloer: vlak, netjes en op tijd.

Aanbouwvloer en draagvloer

Om een goede aanbouwvloer te leggen, zijn een goede fundering en draagvloer erg belangrijk. Daarom moet u eerst goed nagedenken over de verschillende opties die u hebt om een aanbouwvloer te realiseren. Cementvloerspecialist De Jong is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen dit vakgebied en kan u daarom goed adviseren. Goed overleg is belangrijk omdat het leggen van de aanbouwvloer samenhangt met de constructie van de draagvloer.

De voordelen van een cementvloer als aanbouwvloer

In een cementen aanbouwvloer kunnen eenvoudig leidingen weggewerkt worden en ook isolatie en eventueel een vloerverwarmingsysteem kunnen in de aanbouwvloer geïntegreerd worden. Een goed gelegde aanbouwvloer kan het wooncomfort aanzienlijk verhogen. Bovendien moet de aanbouwvloer onder andere in dikte aangepast worden op de vloerbedekking die op de aanbouwvloer gelegd gaat worden.

De eigenschappen van een cement aanbouwvloer
Een cementvloer is een bepaald type afwerkvloer, ook wel dekvloer genoemd. Dergelijke vloeren bestaan uit een samenstelling van zand met een bindmiddel. Dat bindmiddel kan bijvoorbeeld anhydriet, kunsthars, bitumen of cement zijn. Cement is het meest gebruikte bindmiddel vanwege de hydraulische eigenschappen. Die maken dat cement met water reageert en verhardt. Deze chemische reactie kan niet meer ongedaan gemaakt worden: uitgehard cement kan nooit meer in water oplossen. Daarom zijn cementvloeren ongevoelig voor vocht. Een aanbouwvloer kan dus worden toegepast als vloer in droge én vochtige ruimtes, in een badkamer bijvoorbeeld.

Het spanen van een aanbouwvloer
Voor het spanen van een aanbouwvloer wordt een dikke cementspecie gebruikt. Het stevige mengsel voor de aanbouwvloer wordt met behulp van een pomp op de nieuwe draagvloer aangebracht en daarna wordt de brij met een spaan uitgesmeerd tot een egale vloer. De stevige specie vloeit niet uit en daarom kan de aanbouwvloer voorzien worden van uitsparingen of hoogteverschillen die nodig zijn als er bijvoorbeeld vloerbedekkingen van verschillende dikten op gelegd zullen worden. Ook kan de vloerlegger met een gespaande aanbouwvloer in een badkamer afschot creëren waardoor het water naar de afvoer geleid wordt.

Een hechtende of een zwevende aanbouwvloer
Een hechtende aanbouwvloer is een vloer die rechtstreeks op de draagvloer – waarop eventueel de vloerverwarming is aangebracht – wordt gelegd.
Een zwevende aanbouwvloer is een vloer die op samendrukbaar isolatiemateriaal wordt gelegd. Warmte-isolatie en geluidsisolatie zijn de belangrijkste redenen om een aanbouwvloer zwevend te leggen. Als het gaat om akoestische isolatie – geluidsisolatie – mag de aanbouwvloer geen contact maken met de draagvloer én niet met de wanden: de isolatie mag niet ‘lekken’. Het aanbrengen van de isolatie vergt daarom de nodige aandacht.

Het drogen van de aanbouwvloer
Voor een cementen aanbouwvloer wordt gewoonlijk uitgegaan van een droogtijd van een week voor 1 cm dikke vloerlaag. Een aanbouwvloer van 4 cm dik heeft dus 4 weken nodig om te drogen en uit te harden. Als zo’n lange droogtijd bezwaarlijk is, kan cementvloerspecialist De Jong aan de specie een droogtijdversneller toevoegen die de droogtijd aanzienlijk bekort.

Aanbouwvloer specialist de Jong is o.a. werkzaam in Driebruggen, Gouda, Woerden, Bodegraven, Waddinxveen, Utrecht, Oudewater, etc.