Bel ons vandaag nog op Tel: 06-15316628

Vloerenlegger E de Jong: vakmanschap vanaf de basis

Vloerenlegger E de Jong heeft sinds 1997 ervaring in het leggen van cementvloeren voor badkamers, serres en nieuwbouw- en renovatieprojecten.

De vloerenlegger: een vakman

Het leggen van cementvloeren – ook wel afwerkvloeren of dekvloeren genoemd – is een specialistisch karwei. De vloerenlegger legt cementvloeren op de draagvloer om de vloer op de juiste hoogte te brengen én om een mooie egale vloer te verkrijgen waarop de vloerbedekking naar keuze zonder problemen kan worden aangebracht. Ook kan de vloerenlegger leidingen – en de eventuele vloerverwarming – netjes in de afwerkvloer verwerken. Het leggen van een cementvloer in de badkamer vergt andere vakkennis dan het leggen van een waterpasse vloer: het water moet snel naar de afvoer lopen. Dit wordt afschot genoemd. Ook kan de vloerenlegger een cementvloer als vloerafwerking leggen. Ook dit vergt veel vakmanschap van de vloerenlegger.

Zandcementen vloeren

Afwerkvloeren bestaan altijd uit zand en een bindmiddel. Als bindmiddel wordt bijvoorbeeld kunsthars, bitumen, anhydriet en cement gebruikt. Cement is het meest gebruikte bindmiddel voor dekvloeren vanwege de hydraulische eigenschappen van cement. Hydraulisch wil zeggen dat cement reageert met water en daardoor verhardt. Deze chemische reactie is onomkeerbaar: de harde stof kan niet meer terug oplossen in water. De vloerenlegger kan daarom cementvloeren in droge en vochtige ruimtes toepassen, en zelfs buiten: voor een balkon bijvoorbeeld.

Vloeren leggen: gieten of spanen
De vloerenlegger heeft twee technieken tot zijn beschikking: gieten en spanen. Bij het overbruggen van een klein hoogteverschil kan de vloerenlegger een afwerkvloer gieten. Omdat een dun cementmengsel in principe uitvloeit tot een waterpas geheel, is deze techniek niet geschikt voor bijvoorbeeld een vloer in de badkamer omdat afschot ontbreekt. Ook bij een dikkere laag is het gieten niet geschikt: de droogtijd wordt dan te lang.
De vloerenlegger zal de cementvloeren meestal spanen. Daarbij wordt een dikke specie op de draagvloer gepompt en met een spaan zal de vloerenlegger de specie – handmatig of machinaal – egaal smeren. Omdat de stevige specie niet uitvloeit, kan een vloerenlegger met een gespaande afwerkvloer ook uitsparingen en hoogteverschillen aanbrengen.

Zwevend of hechtend leggen
De vloerenlegger kan een cementvloer hechtend of zwevend leggen. Een hechtende afwerkvloer wordt door de vloerenlegger direct op de draagvloer aangebracht. Meestal wordt een primer gebruikt om de zuigende kracht van de draagvloer tegen te gaan.
De vloerenlegger kan de vloer ook ‘zwevend’ op een laag indrukbaar isolatiemateriaal leggen. Bij geluidsisolatie is het heel erg belangrijk dat de vloer nergens contact maken met de wanden en de draagvloer. De vloerenlegger zal de isolatie zeer zorgvuldig moeten aanbrengen.

Droogtijd van de cementvloeren
Onder normale omstandigheden gaat de vloerenlegger uit van een droogtijd van een week per cm dikke laag. Dit betekent dat een cementvloer van 5 cm dik 5 weken moet drogen voor hij belast mag worden. De vloerenlegger kan echter een speciale droogtijdversneller aan de specie toevoegen waardoor de droogtijd aanzienlijk bekort kan worden. Zo kan de droogtijd tot bijvoorbeeld 14 dagen worden ingekort. Vloerenlegger De Jong informeert u graag over de mogelijkheden.

Vloerenlegger de Jong is o.a. werkzaam in Driebruggen, Gouda, Woerden, Bodegraven, Waddinxveen, Utrecht, Oudewater, etc.