Bel ons vandaag nog op Tel: 06-15316628

Renovatievloer: de basis om op te bouwen

Renovatieplannen? Cementvloerspecialist De Jong legt uw renovatievloer met liefde voor het vak en tegen een scherpe prijs.

Renovatievloer, de basis

Bij renovatie van een woning is de staat van de – veelal houten – vloeren meestal niet best meer. Dit kan de eigenaar veel hoofdbrekens bezorgen: hoe moet de renovatievloer gerealiseerd worden? Cementvloerspecialist De Jong kent de ontwikkelingen binnen zijn vakgebied en kan u gedegen advies geven. Afhankelijk van de staat en draagkracht van de fundering en die van de (houten) liggers, kan De Jong u adviseren over de verschillende methoden om een nieuwe draagvloer aan te brengen. Vervolgens past cementvloerspecialist De Jong het leggen van de cementen renovatievloer daarop aan.

Waarom een cementvloer als renovatievloer

Een draagvloer wordt vrijwel nooit meteen op de juiste hoogte gelegd. Een belangrijke reden daarvoor is dat de vloerhoogte mede afhangt van het type vloerbedekking dat gelegd gaat worden. Met een cementvloer kan de gewenste hoogte bereikt worden. Bovendien kunnen in een cementvloer leidingen of een vloerverwarmingsysteem én isolatie worden geïntegreerd. Ideaal dus als renovatievloer: zo kan een oude woning aangepast worden aan de comforteisen van de moderne tijd.

De eigenschappen van een cementen renovatievloer

Een cementvloer is een type dekvloer – ook wel afwerkvloer genoemd – en dergelijke vloeren bestaan uit een mengsel van zand en een bindmiddel. Dat bindmiddel is bijvoorbeeld kunsthars, bitumen, anhydriet of cement. Cement wordt het meest gebruikt omdat het hydraulische eigenschappen heeft. Die hydraulische eigenschappen maken dat cement reageert met water en daardoor hard wordt. Deze reactie is niet meer terug te draaien: het harde materiaal kan nooit meer oplossen in water. Cementvloeren zijn daarom niet vochtgevoelig en kunnen dus worden toegepast als renovatievloer in alle denkbare droge én vochtige ruimtes.

Een renovatievloer spanen
De cementspecie voor de renovatievloer wordt op de vernieuwde draagvloer gepompt en daarna met een spaan – een speciaal soort lat – mooi egaal uitgesmeerd. Omdat de stevige specie niet uitvloeit, kan de renovatievloer helemaal gevormd worden naar de eisen die men aan de vloer stelt. Met de nieuwe renovatievloer kan bijvoorbeeld afschot gecreëerd worden in de badkamer – een licht aflopende vloer om water af te voeren –of een uitsparing voor een droogloopmat in de hal.

Zwevende of hechtende renovatievloer
Als de renovatievloer rechtstreeks op de draagvloer wordt gelegd, spreekt men van een hechtende renovatievloer.
Een renovatievloer die op samendrukbare isolatieplaten wordt gelegd, wordt een zwevende renovatievloer genoemd. Een zwevende vloer wordt omwille van de isolerende waarde gelegd en dit wordt veel gedaan bij een renovatievloer.
In geval van akoestische isolatie – geluidsisolatie – mag de nieuw gelegde renovatievloer nergens in contact komen met de draagvloer maar ook niet met de wanden. De isolatielaag moet daarom zeer zorgvuldig worden aangebracht.

De droogtijd van de renovatievloer
Onder normale omstandigheden heeft een cementen renovatievloer een droogtijd van ongeveer een week per cm dikte. Vooral bij renovaties kan een lange droogtijd bezwaarlijk zijn.
Cementvloerspecialist De Jong kan daarom een droogtijdversneller gebruiken waarmee de droogtijd aanzienlijk wordt bekort. Overleg met uw cementvloerspecialist De Jong de mogelijkheden.

Renovatievloer specialist de Jong is o.a. werkzaam in Driebruggen, Gouda, Woerden, Bodegraven, Waddinxveen, Utrecht, Oudewater, etc.