Bel ons vandaag nog op Tel: 06-15316628

Cementvloeren: fundamenteel goed

Cementvloerspecialist De Jong legt cementvloeren voor badkamers, aanbouw en alle andere renovatie- en nieuwbouwprojecten.

Cementvloeren

Cementvloeren worden gelegd op de draagvloeren, hierop wordt vervolgens de afwerklaag gelegd, zoals tapijt, laminaat, hout of tegels. Cementvloeren brengen de vloer op de juiste hoogte en ze vormen een egaal vlak waar de vloerbedekking op gelegd kan worden. In cementvloeren kunnen leidingen en de eventuele vloerverwarming weggewerkt worden. In badkamers en andere ruimtes waar water snel afgevoerd moet kunnen worden – een balkon bijvoorbeeld – wordt de cementvloer licht hellend gelegd – met afschot – naar de waterafvoer. Cementvloeren kunnen ook als afwerkingsvloer gelegd worden. In dat geval moet de samenstelling daar op afgestemd worden en bijvoorbeeld van een anti-slipcoating worden voorzien.

De eigenschappen van cementvloeren

Cementvloeren zijn een bepaald soort dekvloeren. Dekvloeren bestaan uit zand en een bindmiddel: bijvoorbeeld kunsthars, bitumen of anhydriet. Cement wordt echter het meest gebruikt als bindmiddel voor dekvloeren. Cement heeft namelijk hydraulische eigenschappen, wat wil zeggen dat cement reageert met water en hard wordt. Dit proces is onomkeerbaar: het harde materiaal kan niet meer oplossen in water. Cementvloeren zijn daarom niet vochtgevoelig en kunnen dus worden toegepast in alle denkbare vochtige ruimtes.

Gegoten of gespaande cementvloeren
Cementvloeren kunnen gegoten worden of gespaand. Veruit de meeste cementvloeren worden gespaand: de dikke cementspecie wordt macinaal op de draagvloer gepompt en daarna met een spaan egaal uitgesmeerd. Omdat de stevige specie niet uitvloeit, kan er afschot gecreëerd worden maar er kunnen ook uitsparingen – voor een deurmat of een luik – worden gerealiseerd. Ook hoogteverschillen om bijvoorbeeld twee soorten vloerbedekking van verschillende dikte te kunnen leggen, kunnen met gespaande cementvloeren gecreëerd worden.
Als er maar een hele dunne laag op de draagvloer moet worden aangebracht en er is geen afschot nodig, kan de cementvloer worden gegoten. Omdat een gietspecie veel water bevat, wordt de droogtijd voor een dikke laag te lang.

Zwevende of hechtende cementvloeren
Als een cementvloer direct op de draagvloer wordt aangebracht, spreekt men van een hechtende vloer. De draagvloer kan een sterk zuigende werking hebben en het vocht te snel uit de cemenvloer onttrekken. Om dat te voorkomen, wordt er eerst een primer op de draagvloer aangebracht.
Cementvloeren die op een laag samendrukbaar isolatiemateriaal worden gelegd, worden zwevende cementvloeren gelegd. Deze manier van leggen wordt toegepast als de vloer geïsoleerd moet worden. In geval van akostische isolatie – oftewel geluidsisolatie – mag de cementvloer nergens direct contact maken met de draagvloer én niet met de wanden. Dit vraagt de nodige aandacht bij het aanbrengen van de isolatieplaten.

Droogtijd van cementvloeren
Cementvloeren hebben onder normale omstandigheden een droogtijd van 7 dagen per cm dikte. Cementvloeren van 4 cm dik moeten hebben dus een droogtijd van 4 weken nodig voor ze belast mogen worden. Er kunnen droogtijdversnellers gebruikt worden die de droogtijd aanzienlijk kunnen bekorten. Deze worden aan de cementspecie toegevoegd. Zo wordt het in principe mogelijk de droogtijd tot 14 dagen terug te brengen. Cementvloerspecialist De Jong kan u alles vertellen over de mogelijkheden voor het gebruik van droogtijdversnellers.

Cementvloeren specialist de Jong is o.a. werkzaam in Driebruggen, Gouda, Woerden, Bodegraven, Waddinxveen, Utrecht, Oudewater, etc.